Social Icons

Pages

2 Temmuz 2013 Salı

Altınözü İlçe Tanıtımı 14




 


Altınözü İlçe Tanıtımı 13

İlçemiz genelinde 2 çiftlik hariç tüm yerleşim birimlerinden bulunan öğrenciler taşımalı sistem ile 7 merkez okul olarak tespit edilen okullara taşınmaktadır. ilçemiz 36 köy ilköğretim okullarımızda toplam 12.096 öğrenimini sürdürmektedir. İlçe merkezinde 3 İlk öğretim okulu bulunmaktadır. Bu okullarımızda 686 erkek, 582 kız öğrenci olmak üzere

1268 öğrenci öğrenimini sürdürmektedir. İlçemizde 2 Lise bulunmaktadır. İmam Hatip Lisesine bağlı olarak 1 adet 50 öğrenci kapasiteli Devlet parasız yatılı öğrenci yurdu faaliyet göstermektedir. Halk Eğitim Merkezi müdürlüğünün 2006-2007 yılı eğitim öğretim yılında açılan 63 kursa 1018 öğrenci devam etmiştir. Öğretmen evi 1982 yılında öğretmenler lokali olarak hizmet vermeye başlamıştır. 1992 yılından itibaren Milli Eğitim Müdürlüğüne ait 4 katlı binada hizmet vermeye devam etmektedir..

Altınözü İlçe Tanıtımı 12

ALTINÖZÜ İLÇE EKONOMİ
 İlçe halkının en önemli geliri Zeytinyağı , Kırmızı Biber, Buğday, pamuk ve tütün gibi tarım ürünlerinden sağlanmaktadır. İlçemizin toplam yüz ölçümü 357.000 dekar olup, tarıma elverişli arazi miktarı 303.970 dekardır. Bu arazilerin 30.000 dekarlık bölümü yarseli barajından, asi nehrinden ve yarseli barajını besleyen kuseyri çayından sulanmaktadır. İlçemizde 5077 adet büyükbaş, 4085 adet küçükbaş hayvan bulunmaktadır. İlçemizin zeytincilik bölgesi olması nedeniyle elde edilen tane zeytinler prese fabrikalarında işlenerek zeytinyağı’na dönüştürülmektedir.
 Merkez ve köylerde 40 adet Tam Otomatik zeytinyağı işletme fabrikası mevcut olup, ilçemizde 2.800.000 zeytin ağacından 9.000 ton zeytinyağı üretilmektedir.ilçemizde 1 adet T.C Ziraat Bankası, 1 Adet Ziraat Odası, 1 Adet Tarım Kredi Kooperatifi (Karsu, Kazancık, ve Büyükburç Köylerinde) faaliyet göstermektedir. Yarseli Barajı, Hatay’ın Altınözü ilçesinde, Beyazçay üzerinde, sulama amacıyla 1985-1989 yılları arasında inşa edilmiş bir barajdır. Toprak gövde dolgu tipi olan barajın gövde hacmi 2.563.000 m3, akarsu yatağından yüksekliği 35,00 m, normal su kotunda göl hacmi 55,00 hm3, normal su kotunda göl alanı 3,98 km2‘dir. Baraj 7.300 hektarlık bir alana sulama hizmeti vermektedir.
 ALTINÖZÜ İLÇE EĞİTİM
 Okuma yazma oranı %92 civarında olup, okuma-yazma bilmeyen vatandaşlarımıza yaygın eğitim faaliyet çerçevesinde okuma-yazma kursları açılmaktadır. İlçemize bağlı 39 köy ilköğretim okulunda 37 ana sınıfı açılmıştır. 1 Öğretmen Evi, 1 Halk Eğitim Merkezi, ve 1 Dershane faaliyet göstermektedir. Özel Eğitim Rehabilitasyon Merkezide eğitim öğretim yapmaktadır.

Altınözü İlçe Tanıtımı 11

 MERMENİS
 Büyük Selçuklu Hükümdarı Alparslan’la 1071 yılında savaşan Romen Diyojen savaşta yenildikten sonra gözleri oyulur. Bir fırsatını bulup kaçan ve Antakya Krallığı’na sığınan Romen Diyojen kralın yazlığı olan Tokaçlı Köyüne yerleştirilir. Ömrünün sonuna kadar burada yaşayan Diyojen ölünce köyün yakın bir yerine defnedilerek bir kaç ağaç dikilir. Burası özellikle Hıristiyanların ilgisini çekerek ziyaret haline getirilmiştir. 
 GELİNLER DAĞI
 Soğuk, sıcak ve rüzgarın etkisi ile doğal değişime uğrayan Gelinler Dağı aşınarak her biri bir dikit veya sütun gibi yükselen ve Ürgüp Peri Bacaları’nı andıran bir görünüm arz eder. Bu kayalar arasından Yunushan Köyü’nün doğusundan başlayarak aşağı doğru, tarihi çok eskilere dayanan bir çok kaya mezarına rastlanır. bu mezarların giriş kısmında, resimlere ve Arapça yazılara rastlanır.
 ABDULLAH SÜREH ZİYARET
 Mayadalı Köyü’nün giriş kısmındadır. Hoca Hacdan dönerken karşılayan halka Abdullah’ı göstererek O’na gidin der. Abdullah bastonunu yere batırarak kaybolur. Bastonun yerine ziyaret yapılır. Baston filizlenerek ağaç olur 

Altınözü İlçe Tanıtımı 10

MELİKİ HİLENİ 
 Tokaçlı Köyünde bazı kalıntıların mevcut olduğu ve zamanın hükümdarı Meliki Hileni tarafından bu köyün yazlık olarak kullanıldığı söylenir. bugüne kadar yapılan bir çok resmi ve gizli kazılardan çeşitli eserlerle çok miktarda altın bulunmuştur 
 KARIN TEPESİ HÖYÜĞÜ
 Koz Kalesi ile Altınözü arasında bulunmaktadır. Üzerinde kalıntılar vardır. Yaşlıların anlattıklarına göre çeşitli zamanlarda altın, gümüş ve tarihi eser bulunmuştur.
 MEKTAT 
 Akdarı mevkiinde bir dinlenme yeridir. Asırlık ulu ağaçların bulunduğu bu yerde, Hz. Ömer devrinde Koz Kalesi’nin fethi sırasında şehit düşen büyük kumandan Şeyh Miktat B. Esved’in mezarı bulunmaktadır. Buraya ziyarete gidilir. Adaklar adanır. Şenlikler düzenlenir. Çevre halkının piknik yaptığı bir yerdir. 

Altınözü İlçe Tanıtımı 9

 ALTINÖZÜ İLÇE TURİZM
 Koz kalesi, Antakya Kalesine bağlı bir ön karakol görevini sürdürmüştür. Çeşitli saldırılarla el ve yönetim değiştiren Koz Kalesi, Büyük Roma İmparatorluğu zamanında kendini muhafaza ederek ayakta durabilmiştir. Ancak Hz. Ömer zamanında Hz. Ali’nin oğlu Hz. Hanefi tarafından zapt edilmiştir. Böylece Müslümanların eline geçmiştir
. Haçlı seferleri sırasında Fransızların eline geçen Koz Kalesi 150 yıl Fransızların elinde kalmıştır. Daha sonra Memluk Sultanı Baybars’ın istilasına uğramış 1515 yılına kadar Memluklularda kalmıştır. 1517 yılında Osmanlı Sultanı Yavuz Sultan Selim’in Mısır seferi sırasında Osmanlılara geçmiştir. Bundan sonra Cumhuriyet dönemine kadar önemini korumuştur. Halen büyük bir şaheser durumunda olan Koz Kalesi turizme açıldığı taktirde büyük ilgi görür ve bölge turizmine büyük katkıda bulunur. ILICAK 
 Karsu Köyü yakınında kayalık mevkiinin altında bulunmaktadır. burada bulunan kaynak su, yaz-kış sıcak olur. Cüzzam ve uyuz hastalığını iyileştirdiği söylenmektedir 
 SIRTLAN MAĞARASI
 Yunushan Köyünün 3 km. batısında bir dağın eteğindedir. 20 m. uzunluğunda, 12 m. genişliğindedir. Mağaranın çok karanlık olması ve burada sırtlanların barınması nedeniyle sırtlan Mağarası denilmiştir.

Altınözü İlçe Tanıtımı 8

Yayladağı İlçesinden başlayan bu durum Amik Ovasında son bulur. İlçenin güney batısında Yayladağı, doğusunda Suriye Dağları ile Asi Nehri, batı ve kuzey batısında Habibi Neccar Dağı, kuzeyi ise Amik Ovası ile çevrilidir. Kozkalesi’nden çıkan Kuseyr Çayı, Altınözü’nden geçerek Antakya merkez köylerinden Bohşin (Madenboyu) Köyü yakınında Asi Nehri ile birleşir. İklim olarak Akdeniz iklimi ile kara iklimi arasında bir geçiş arz eder.

 İlçede ana ekonomik etkinlik tarım ve hayvancılıktır. Altınözünün toprakları hemen hemen her türlü tarıma elverişlidir, Altınözü adını Bu yörede yapılan kazı çalışmalarında çok miktarda Altın bulunduğu için, özellikle Bizans dönemine ait kalıntılar içinde bulunan altınların etkisi olduğu söylenir. İlçenin kırmızı biberi dünyada ün salmıştır. Hatay ilinde zeytinciliğin en yoğun olduğu yer Altinözü’dür,ayrıca dünyanın en erken zeytin hasadı Altınözünde yapılmaktadır
Türkiyenin en çok traktörüne sahip ilçesi Altinözüdür. İlçede zeytinciligin yanında bugday, arpa, tütün, biber, domates basta olmak üzere patlıcan,salatalık,kabak,fasulye, börülce v.s. bitkilerin üretimi yapılmaktadır. İlçe arazilerinde her türlü meyvecilik üretimi az da olsa yapılmaktadır.

Altınözü İlçe Tanıtımı 7

ALTINÖZÜ İLÇE NÜFUS
 NÜFUS DURUMU
:ilçemiz nüfusu 2000 yılı genel nüfus sayımı sonuçlarına göre 59.261 olup, bu nüfusun 5,434′ü ilçe merkezinde, 53,827 belde ve köylerimizde yaşamaktadır.İlçemiz farklı kültür ve dini inançlara sahip vatandaşlarımızın bir arada huzur içerisinde yaşadığı bir yerdir.
ALTINÖZÜ İLÇE İDARE
 İDARİ DURUMU
İlçemiz mülki hudutları içerisinde ilçe belediyesi, Altınkaya, Yiğityolu ve Hacıpaşa Belde Belediye Başkanlığı olmak üzere toplam 4 belediye teşkilatı ve 41 köy bulunmaktadır. 
ALTINÖZÜ İLÇE SOSYAL YAPI
SOSYAL DURUMU
İlçe nüfusunun % 90′ı tarımsal faaliyetler % 10′u ise küçük çaptaki el sanatları ile uğraşmaktadır. İlçe halkanın belli başlı gelir kaynağı Buğday, Zeytin ve Tütün ürünlerine dayanmaktadır. Vatandaşların yoğun olarak yaşadığı kırsal kesimde gelir seviyesi düşük olduğundan halkın büyük bölümü Çukurova ve Amik ovalarına mevsimlik tarım işçisi olarak çalışmaya gitmekte olup, bir kısımı da Yurt Dışında çalışmaktadır.
 ALTINÖZÜ İLÇE COĞRAFYA
 1945 yılında Fatikli Mahallesi’nde kurulan ilçe teşkilatı, 1950 yılında Yenişehir Mahallesi’ndeki yerine taşınmıştır. Altınözü İlçesi Kuseyr Yaylasının aşağı ve orta kesimini içine alan ve Hatay’ın güney bölümüne düşen 325 km. karelik bir alanı kapsamaktadır. Kuzeyi Antakya, batısı Yayladağı, güneyi ve doğusu Suriye ile çevrilidir. Sınır uzunluğu 50 km’dir. Altınözü İlçesi Hatay ilinin güneydoğusunda yer almış olup güneyden kuzeye doğru uzanan bir plato durumundadır.

Altınözü İlçe Tanıtımı 6

Sırtlan Mağarası; ilçe merkezine 8 km. uzaklıkta Yunuhsan Köyü yakınındaki Gelinler Dağı’nda MÖ.III. ve I. yüzyıllar arasında Roma ve Bizans dönemlerinde bir yerleşim yeri bulunuyordu. Burada yaşayanlar, kayalara oyulmuş evlerde yaşamlarını sürdürmüşlerdir. Ayrıca çevrede çok satıda katlı mezarlara da rastlanmıştır. Altınözü Tokaçlı Köyü’ndeki kalınrıların Melik-i Hileni’nin yazlık sarayı olduğu söylenmektedir.

 Burada yapılan kazılarda çok sayıda altın ve günlük kullanım eşyaları ile karşılaşılmıştır. Altınözü ile Koz Kalesi arasında rastlanılan kalıntıların ne olduğu anlaşılamamakla beraber, burada yapılan kaçak kazılarda altın gümüş ve tarihi esere rastlanmıştır. İlçede günümüze gelebilen eserler arasında; - Koz Kalesi - Sokollu Mehmet Paşa Köprüsü bulunmaktadır
 ALTINÖZÜ İLÇE GENEL 
Altınözü 1516 yılında Osmanlı İmparatorluğu sınırlarına katılmış ve Antakya vilayetine bağlanmıştır. I. Dünya Savaşından sonra Fransızların eline geçmiş ve 23 Temmuz 1939’da anavatana kavuşmuştur. 1945 yılında ilçe olmuştur. Mülki hudutlar içerisinde 4 belediye teşkilatı ile 41 köy bulunmaktadır. Altınkaya, Yiğityolu, Hacıpaşa ve Altınözü merkez beldelerinde belediye teşkilatı mevcuttur. İlçe nüfusunun büyük bir kısmı geçimini tarımsal faaliyetlerden temin etmekte, küçük bir kısmı da el sanatları ile geçimini sağlamaktadır. İlçe halkının belli başlı gelir kaynağı buğday, zeytin ve tütün ürünlerine dayanmaktadır. Nüfusun yoğun oluşu nedeniyle tarım alanları yetersiz olduğundan nüfusun büyük bölümü Çukurova ve Amik Ovasına mevsimlik tarım işçisi olarak çalışmaya gitmektedir.

Altınözü İlçe Tanıtımı 5

Ancak Memluk Sultanı Baybars daha sonraları Kuseyr (Altınözü) bölgesini ele geçirmiş ve bu bölgede 1515 yılına kadar hakimiyetini sürdürmüştür.Osmanlı Sultanı Yavuz Sultan Selim Mısır seferi (1515) sırasında Kuseyr bölgesini Osmanlı’lara bağlamıştır. Bölgede altın madenleri olduğu için de kente Altınözü adı verilmiştir. II.Abdulhamit’in toprak reformu sırasında Altınözü Halep Vilayetine bağlanmıştır. 1. Dünya savaşı sonrasında Altınözü’ndeki milisler, Türkiye ile Fransa arasında imzalanan

 1921 Ankara anlaşmasına kadar Fransızları 3 yıl süreyle Altınözü’ne sokmamıştır. Ancak Ankara antlaşmasından sonra Altınözü’ne giren Fransızlar, Hatay’ın Anavatana katılışına kadar ( 23 Temmuz 1939) milislerle uğraşmıştır. Hatay’ın Anavatana katılışı ile bu durum son bulmuştur. Hatay il ilan edildikten sonra Altınözü de ilçe olarak 1945 yılında Hatay’a bağlanarak 9 ilçeden biri olmuştur.Altınözü’nde günümüze ulaşan eserler arasında
 Koz Kalesi,Koz Kale Köyü yakınında olup, Kürşat Kalesi olarak da tanınmaktadır. Çevreye göre yüksek bir kayalık üzerindeki kale, kalınduvarlarla güçlendirilmiştir.Büyük bir bölümü harap olmakla beraber, güney tarafında 100 m. uzaklıkta iri blok taşlardan yapılmış burcu iyi durumdadır. helenistik dönemde yapılan bu kale Bizanslılar ve Haçlılar tarafından kullanılmış, 1268′de Baybars tarafından ele geçirilmiştir. Bunadan sonra da önemini yitirmiştir. Altınözü Yunushan Köyü’nün 3 km. batısında bir dağın eteğinde olan 20 m. uzunluğunda 12 m. genişliğindeki

Altınözü İlçe Tanıtımı 4

mıntıkasını ele geçirmiş ve bu bölgede 1515 yılına kadar hakimiyetini sürdürmüştür. Osmanlı Sultanı Yavuz Sultan Selim 1515-1517 yılları Mısır seferi sırasında Kuseyr mıntıkasını Osmanlı'lara bağlamış ve buralarda fazla altın olduğu için Altınözü adı verilmiştir II. Abdulhamit'in toprak reformu sırasında Altınözü Halep Vilayetine bağlanmıştır. 1918-1921 yılları 1. Dünya savaşı sonrasında Altınözü'nde bir çete kurulmuş, bu çete Türkiye-Fransa arasında imzalanan

1921 Ankara anlaşmasına kadar Fransızları 3 yıl süreyle Altınözü'ne sokmamıştır. Ancak Ankara antlaşmasından sonra Altınözü'ne giren Fransızlar ta ki Hatay'ın Anavatana katılışı olan 23 Temmuz 1939'a kadar çetelerle uğraşmıştır. Hatay'ın Anavatana ilhakı ile bu durum son bulmuştur. Hatay il ilan edildikten sonra Altınözü de ilçe olarak 1945 yılında Hatay'a bağlanarak 9 ilçeden biri olmuştur.
Altınözü; adının Osmanlılar zamanında verildiği, o dönemde Fatikli Mahalle’sinde düzenlenen tapu kayıtlarından Altınözü isminin geçmesinden anlaşılmaktadır. Altınözü, Araplar tarafından alınmasından sonra kale tipi şato anlamına gelen Kasi diye anılmış ve zamanla bu kelime bozularak, halk arasında Kuseyr denilmeye başlanmıştır. İslâmiyetin yayılmasından sonra Altınözü’ ne hakim olan Kozkalesi, Hz. Ömer devrinde 638 yılında Araplar tarafından fethedilmiştir. Daha sonra Haçlıların eline geçmiş ve bu durum 150 yıl devam etmiştir.

Altınözü İlçe Tanıtımı 3

Altınözü adını Bu yörede yapılan kazı çalışmalarında çok miktarda Altın bulunduğu için, özellikle Bizans dönemine ait kalıntılar içinde bulunan altınların etkisi olduğu söylenir. İlçenin kırmızı biberi dünyada ün salmıştır. Hatay ilinde zeytinciliğin en yoğun olduğu yer Altinözü'dür, ayrıca dünyanın en erken zeytin hasadı Altınözünde yapılmaktadır

 Türkiyenin en çok traktörüne sahip ilçesi Altinözüdür. İlçede zeytinciligin yanında bugday, arpa, tütün, biber, domates basta olmak üzere patlıcan,salatalık,kabak,fasulye, börülce v.s. bitkilerin üretimi yapılmaktadır. İlçe arazilerinde her türlü meyvecilik üretimi az da olsa yapılmaktadır. Altınözü adının Osmanlılar zamanında verildiği, o devirde Fatikli mahalle'sinde düzenlenen tapu kayıtlarından Altınözü isminin geçmesinden anlaşılmaktadır.
Altınözü, Müslüman Araplarca alınmasından sonra kale tipi şato anlamına gelen Kasr denilmeye başlanmış ve zamanla bu kelime bozularak, halk arasında Kuseyr denilmeye başlanmıştır. Islam İmparatorluğu'nun genişleme devrinden itibaren Altınözü' ne hakim olan Kozkalesi, Halife Ömer devrinde 638 yılında Hanifi tarafından fethedilmiştir. Daha sonra Haçlı seferleri sırasında Frankların eline geçmiş ve durum 150 yıl devam etmiştir. Ancak Memluk Sultanı Baybars daha sonraları Kuseyr
(ALTINÖZÜ)

Altınözü İlçe Tanıtımı 2

tütün, buğday, arpa, biber ve çeşitli sebze meyveler yetiştirilir. Hatay'da zeytin tarımının en yoğun olduğu ilçedir. İlçede, sulamada kullanılan yapay bir gölet olan Yarseli Barajı vardır. Bunun yanında Türkiye ve Suriye ortaklığı ile Asi Nehri üzerinde yapımı devam eden Dostluk Barajının tamamlanması ile kış aylarındaki taşkınların önlenmesi ve 10 bin hektar alanın sulanması sağlanabilecek. Ayrıca baraj sulamanın yanında balıkçılık, rekreasyon ve su sporlarının yapılabileceği şekilde tasarlanacak. Tarih ve Coğrafya 1945 yılında Fatikli Mahallesi'nde kurulan ilçe teşkilatı, 1950 yılında Yenişehir Mahallesi'ndeki yerine taşınmıştır.

 Kuseyr Yaylasının aşağı ve orta kesimini içine alan ve Hatay'ın güney bölümüne düşen 325 km karelik bir alanı kapsamaktadır. Kuzeyi Antakya, batısı Yayladağı, güneyi ve doğusu Suriye ile çevrilidir. Sınır uzunluğu 50 km'dir. Altınözü İlçesi Hatay ilinin güneydoğusunda yer almış olup güneyden kuzeye doğru uzanan bir plato durumundadır. Yayladağı İlçesinden başlayan bu durum Amik Ovasında son bulur. İlçenin güney batısında Yayladağı, doğusunda Suriye Dağları ile Asi Nehri, batı ve kuzey batısında Habibi Neccar Dağı, kuzeyi ise Amik Ovası ile çevrilidir.
 Kozkalesi'nden çıkan Kuseyr Çayı, Altınözü'nden geçerek Antakya merkez köylerinden Bohşin (Madenboyu) Köyü yakınında Asi Nehri ile birleşir. İklim olarak Akdeniz iklimi ile kara iklimi arasında bir geçiş arz eder. İlçede ana ekonomik etkinlik tarım ve hayvancılıktır. Altınözünün toprakları hemen hemen her türlü tarıma elverişlidir,

Altınözü İlçe Tanıtımı 1

HATAY İLİ ALTINÖZÜ İLÇESİ

altınözü resimler,altınözü fotoğraflar,altınözü manzaralar,altınözü görüntüler,altınözü haber,altınözü harita,altınözü video,altınözü spor,altınözü ulaşım,altınözü turizm
,altınözü otel,altınözü pansiyon,altınözü yurt,altınözü konaklama,altınözü emlak,altınözü daire,altınözü satılık,altınözü lojman,altınözü kiralık,altınözü iş,altınözü konut
,altınözü ekonomi,altınözü sanayi,altınözü ticaret,altınözü tarım,altınözü nüfus,altınözü iklim,altınözü kaymakamlık,altınözü belediye,altınözü sağlık,altınözü hastahaneleri,altınözü devlet hastahanesi,altınözü meb,altınözü eğitim,altınözü okul,altınözü kurs,altınözü lisesi,altınözü doğa,altınözü gezi,altınözü tatil,altınözü dağları,altınözü akarsuları,altınözü 

 ALTINÖZÜ İLÇE TARİH
Altınözü, Hatay'ın güneydoğusunda yer alan, Suriye ile sınırı olan ilçelerindendir. Bağlı 4 beldesi ve 41 köyü vardır. İlçenin merkez nüfusu 8.171, belde ve köylerle birlikte toplam nüfus 61.323'tür Toprağı tarıma çok elverişli olup, en yoğunu zeytincilik olmak üzere,
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Sayfamızı Beğenmenizle
Mutluluk Duyarız